Bibliai igék, igemagyarázatok, imádságok az év minden napjára

Evangélikus útmutató

Evangélikus útmutató

2019. 01. 27.

2019. január 27. - evangélikus útmutató

Támogass engem ígéreted szerint, hogy éljek, és ne szégyenítsd meg reménységemet! (Zsolt 119,116)

Íme, nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki sem zárhat be, mert bár kevés erőd van, mégis megtartottad az én igémet, és nem tagadtad meg az én nevemet. (Jel 3,8b)

Lelki útravaló a mai napra

Kérések és ígéret. Kérések és tények. Támogass… ne szégyeníts meg. „Nyitott ajtót adtam eléd… megtartottad az én igémet.” Egy hosszú és szép törvénymagyarázó zsoltárból való a kérés. Őszinte alázat fogalmazódik meg benne Istennel szemben. Mintha csak ezt mondaná: „Életem, halálom kezedbe ajánlom.” Elismeri, hogy Isten akár meg is szégyeníthetné a reménységét. Ennek tudatában vakmerőn belép a trónterembe, és reszketve várja, vajon a király kinyújtja-e feléje pálcáját – jóindulata jeleként. Bátorítja őt azonban az ígéret, hogy az Úr, akihez folyamodik, már jóval korábban megelőzte őt ebben a kölcsönös bizalomban. Ígéretet tett neki, hogy támogatni fogja, és az életét drágának tartja. A zsoltáros reménysége tehát nem vakmerő. Van mire alapoznia. A kezdeményező ugyanis mindig Isten. De vajon ki más is lehetne a kezdeményező, hiszen ő maga a kezdet és a vég, az Örökkévaló? A teremtést is ő kezdeményezte és hajtotta végre. Teremtettségünknek mi csupán „elszenvedői” vagyunk. Nem vettünk aktívan részt abban, hogy Isten megteremtett minket. Annál nagyobb tisztesség, hogy miután itt lehetünk az ő teremtő akaratának köszönhetően, most már részt is ad nekünk további teremtő munkájában. Az újjáteremtésben. Most már társai is vagyunk. Nemcsak hogy nem szégyenít meg, hanem nyitott ajtót ad elénk, amelyet senki be nem zárhat. Még inkább arra indít ez, hogy megtartsuk és hirdessük az ő igéjét, és dicsőítsük nevét.


Mennyei Atyám! Köszönöm Neked a kezdetet, köszönöm az utat, és köszönöm a reményt a megérkezésre! Köszönöm Neked a zárt ajtókat és az akadályokat is, hiszen minden a Te célod biztos megvalósulását szolgálja! Kérlek, adj a szívembe kitartó hűséget és bizalmat, hogy valóban megtartsam mindvégig a Te igédet! Ámen.

Adjon az Úr eléd nyitott ajtókat, zárakhoz kulcsokat! Adjon az Úr neked hűséget és reményt, benne bízó szeretetet! Adja az Úr neked az ő szent nevének dicséretét!


Bartha István

A bejegyzés trackback címe:

https://evangelikusutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr414518684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása