Bibliai igék, igemagyarázatok, imádságok az év minden napjára

Evangélikus útmutató

Evangélikus útmutató

2019. 02. 15.

2019. február 15. - evangélikus útmutató

Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek. (Ez 36,26a)

Miután tehát megszabadultatok a bűntől, az igazság szolgáivá lettetek. (Róm 6,18)

Lelki útravaló a mai napra

Gondolat az ószövetségi igéhez: Az ókorban még kevés ismeretük volt eleinknek az emberi testről, a szívet hitték annak a szervnek, mellyel az ember gondolkodik és érez. Elég csak arra gondolnunk, hogy az egyiptomiak a mumifikálásnál konzerválták a belső szerveket, különös tekintettel a szívre, de az agyat kidobták, mert nem tudták, mire való. Ha a próféta új szívről beszél, az az egész gondolkodást, alapbeállítódást jelenti, beleértve az értékrendet, a meggyőződéseket és mindazt, amiért élsz-halsz. A szív és lélek teljes megújítása egyfajta újjászületést kell hogy jelentsen, de önazonosságunk megmaradásával.
Gondolat az újszövetségi igéhez: Pál apostol számára bűn és igazság állnak egymással szemben, és nem a jócselekedetek. A bűn fogalma az elrejtőzködés, a homály és rejtettség, a látszat, az elhallgatás és hazugság tartalmait foglalja össze, míg az igazság újszövetségi kifejezésben benne van az „együtt”, „közösen” fogalmi világa, így átvitt értelemben a nyilvánosság fogalma is. Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy az igazságért állunk ki, hogy szólunk, nem maradunk némák, az igazság ügyéért vállalunk kockázatot, ilyen értelemben vagyunk az igazság szolgái.


Uram, sokszor elmentem a bajbajutott mellett, és magamat azzal nyugtattam, hogy nem tehetek érte semmit. Nem jöttem rá, hogy ha segíteni próbálok, még ha nem is sikerül, akkor is mellettem vagy, és a kudarc is többet ér közönyömnél és némaságomnál. Adj bátorságot odalépni és a szemébe nézni embertársaimnak. Óvj meg attól, hogy harag és gyűlölet ébredjen szívemben azok iránt, akik felelősek a tönkretett életekért. Vigasztalj meg a töredékes életek miatt érzett szomorúságomban. Ámen.


Réz-Nagy Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://evangelikusutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr914605178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása