Bibliai igék, igemagyarázatok, imádságok az év minden napjára

Evangélikus útmutató

Evangélikus útmutató

2019. 01. 01.

2019. január 01. - evangélikus útmutató

A szegény ember igazságát ne ferdítsd el peres ügyében! (2Móz 23,6)

Volt egy gazdag ember, aki bíborba és patyolatba öltözött, és nap mint nap fényes lakomát rendezett. Egy Lázár nevű koldus ott feküdt a kapuja előtt. (Lk 16,19–20)

Lelki útravaló a mai napra

A mai igékben egyrészt olvashatunk a világban lévő szomorú realitásról, másrészt az erre adandó keresztény válaszról.

Realitás, hogy a világban vannak gazdag és szegény emberek. Realitás, hogy valaki mindennapbőségesen tud étkezni, mások pedig éhesen fekszenek le. A bűneset miatt mindez sajnos szomorú, hétköznapi valóság.

De mit tesz az ember ebben a helyzetben? Tovább növeli a feszültséget a különböző társadalmi osztályok között, és visszaél a szegény kiszolgáltatottságával?

A gazdagok készek mások javára fordítani a lehetőségeiket, legyen szó szegénységről, hajléktalanságról?

Aktuális kérdések ezek, különösen egy esztendő első napján, amikor a világ kisebbik része – alapos evés, ivás, szórakozás után – kezd ébredezni, miközben a világ másik része számára csak egy újabb, hideg, utcán töltött nap következik...

A mai két igénk leírja a világ helyzetét, és figyelmeztet. Ezt teszi Jakab apostol is, de ő tovább is lép: a szegényekhez való viszonyunkat összekapcsolja a hitünkkel! „Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: »Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól«, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az? Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában.” (Jak 2,15–17)

A keresztény ember számára a szegénység és hajléktalanság elsősorban nem szociális, hanem hitkérdés. Megmutatja hitünk igazi odaszántságát Isten és az emberek felé.


Urunk, Istenünk! Köszönjük neked, ha ma úgy ébredhettünk, hogy van tető a fejünk felett, van mit ennünk, s van mivel ruházkodnunk. Köszönjük, hogy mindezt megadtad nekünk!
Imádkozunk azokért, akik az óévet az utcán, hajléktalanszállón vagy fűtetlen lakásban töltötték.
Urunk, add meg nekünk, hogy ebben az esztendőben tevékenyen is segíteni tudjunk mindazokon a nélkülöző embereken, akiket te elénk hozol.
Adj nekünk ehhez érző szívet és találékony szeretetet!


Deák László

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evangelikusutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr3514518368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása