Bibliai igék, igemagyarázatok, imádságok az év minden napjára

Evangélikus útmutató

Evangélikus útmutató

2019. 01. 07.

2019. január 07. - evangélikus útmutató

Megolvasztom, megvizsgálom [népemet]. (Jer 9,6)

Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek. (Jak 1,12)

Lelki útravaló a mai napra

Életünk során gyakran érnek bennünket nem várt kihívások. Nem is tudunk ezekre előre felkészülni. Nehéz pillanatok, órák, napok, de akár évek is telhetnek el nehéz élethelyzetekben. Ezeket meg kell élnünk, nem kerülhetjük el őket. Életünk küzdőpálya. „A cél halál, az élet küzdelem, / S az ember célja e küzdés maga.” (Madách: Az ember tragédiája)

Testi és lelki betegségeink hordozása közben életünk mérlegre kerül. Gondolkodásunk formálódik. Drága lehetőség számunkra, hogy Isten kezében tudhatjuk magunkat. Hitünk erősödik, ha biztosak vagyunk abban, hogy gondoskodó szeretete és minden válságos helyzetet megoldani képes hatalma javunkra van. Ezért megvizsgál, ha kell, megolvaszt, mint olvasztár az ércet, hogy aztán újjá tudjon formálni. Meggyógyít, megszabadít a bűn szorításától, lelki bajainktól, önmagunk emberi gondolataitól, érzéseitől. Teszi ezt azért, hogy boldogok lehessünk, s életünket az a szabadság járja át, melyet csak a vele való közösségben tudunk megélni, használni és továbbadni. Isten csodálatos ajándéka ez.

Hisszük-e, valljuk-e ezt akkor is, amikor mélységben vagyunk? Kitartunk-e a kísértés idején? Vagy talán a bajban, betegségben, nyomorúságban úgy gondoljuk, hogy kilátásunk sincs sorsunk jobbra fordulására? Tovább kell látnunk! Tudnunk kell bízni abban, hogy Isten megígérte, hogy velünk van, jelen van akkor is, ha nem látjuk őt. Éreznünk kell, hogy az övéi vagyunk. Az élet koronája van őnála számunkra elkészítve. Azt üzeni nekünk ma: Kitartás, az Úr veled van most és örökké!


Uram, segíts kiállni a próbát! Te látod életünket, bűneinket, mulasztásainkat, gyengeségeinket. Hozzád fordulunk, mert beteg az életünk. Keresünk, mert segítségedre szorulunk. Kérünk Téged, legyél velünk, adj tanácsot, útmutatást, hogy ne tévedjünk el. Add a szabadság boldogságát. Tégy függetlenné emberi gondolatainktól. Add, hogy tudjuk, Te ott vagy a mindennapjainkban és az örök életben. Ámen.


Kis János

A bejegyzés trackback címe:

https://evangelikusutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr4514518546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása