Bibliai igék, igemagyarázatok, imádságok az év minden napjára

Evangélikus útmutató

Evangélikus útmutató

2019. 01. 05.

2019. január 05. - evangélikus útmutató

Előttem hajlik meg minden térd, rám esküszik minden nyelv, és ezt mondják rólam: Csak az Úrnál van igazság és erő! (Ézs 45,23b–24a)

Én vagyok az Alfa és az Ómega, így szól az Úr Isten, aki van, és aki volt, és aki eljövendő: a Mindenható. (Jel 1,8)

Lelki útravaló a mai napra

A modern világ egyik legnagyobb problémája az erő, az energia. Ha nincs energia, megszűnik a munka, leállnak a gépek, semmi nem üzemel. Ezt mindnyájan tudjuk. Azt azonban csak saját kárunkra szoktuk megtanulni, hogy a lélek sem megy energia nélkül. Amikor nehéz próbák előtt állunk, amikor súlyos gondok nehezednek ránk, olyankor érezzük igazán, milyen kevés, milyen hamar elfogy a lelkierő. A kétségbeesés, a szomorúság, a betegségek terhe úgy megüli a lelkünket, mint télen a köd a tájat. Hamar reménytelenné válunk, úgy érezzük, a hitünk is ingadozik, bizonytalankodunk, elveszítjük lelkünk egyensúlyát.

Urunk pontosan ismeri ezt a lelkiállapotot, ezért biztat, bátorít bennünket, magára emeli a tekintetünket, hogy meglássuk az élet forrását, hogy megértsük, nála van igazság és erő. Saját teherbíró képességünk határához érkezve érezzük igazán, mennyire rászorulunk Istenre. Így válnak a nehézségek – az erőtlenség is – áldás forrásává számunkra. Az Úr szava garancia, nála van igazság és erő. Megerősíti azt, aki benne bízik. Azt nem ígéri, hogy nem rak ránk terhet, de megerősít, s nemcsak azért, hogy elhordozzuk a nehézségeket – mert úgysem tudunk kibújni alóluk –, hanem azért is, hogy az példa legyen mások számára, hogy más nehézséget hordozók, csüggedtek is új reménységet és erőt kapjanak általa. A leghitelesebb bizonyságtétel az, amikor terheinket hordozva, küzdelmeink között is átsugárzik rajtunk az az erő, mely nem emberi, hanem felülről való, és ezáltal Krisztusra mutat. A kiegyensúlyozott lelkület a legnagyobb ajándék a mai világban.

 


Mennyei Atyánk! Te pontosan tudod, hogy lelkünk milyen hamar elveszti egyensúlyát, tájékozódási képességét. Kételyeink támadnak, kétségbeesünk. Köszönjük, hogy nem hagysz bennünket magunkra a küzdelmeink között, hanem megszólítasz, Krisztusban gyengéden lehajolsz hozzánk, és magadra emeled a tekintetünket. Szeretnénk belekapaszkodni ígéreteidbe, hitből élni és így átélni, hogy azt adod, amire a legnagyobb szükségünk van. Lelkierőt és új életet, hogy támasz lehessünk a ránk bízottak számára. Ámen.


Kondor Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://evangelikusutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr8014518526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása